De verscheidenheid aan wereldbeelden

Tegenwerping (Transcendente rede onbetrouwbaar):
Als die onfeilbare hogere geest onze rede zou borgen zouden alle mensen hetzelfde, correcte wereldbeeld hebben. Uit het feit dat dat bepaald niet zo is blijkt dus dat die geest, als die al bestaat, dat niet doet. Daarmee is onze rede onbetrouwbaar, en volgt een fataal argument.
Antwoord:
Of deze redenering klopt hangt af van details omtrent het gedrag van de transcendente geest en de denkende mens. Derhalve dient deze vraag op het niveau van ieder transcendent wereldbeeld afzonderlijk beantwoord te worden. We zullen haar dan ook later later opnieuw stellen.
Tegenwerping (Authoriteit confligeert met waarheidsvinding):
Het postuleren van een oneindige authoriteit, een wezen dat alle antwoorden heeft, is strijdig met de geest van kritisch onderzoek en twijfel die nodig is om de waarheid te leren kennen. Waarheidsvinding verwerpt authoriteit, en gezagsgeloof nekt waarheidsvinding.
Antwoord:
Dat hangt volkomen af van wat die geest ons leert. Als die ons verbiedt onderzoek te doen, en ons tegelijk niet de waarheid openbaart, is dat juist. Een dergelijke geest zou enkel goed zijn als hij dat deed om ons (bij voorbeeld) te beschermen — neem een wereld waarin de transcendente geest onderzoek naar massavernietigingswapens heeft verboden.
Als die geest de antwoorden heeft en ons daar toegang toe geeft is de redelijke reactie gebruik te maken van die toegang — dat is dan de beste vorm van waarheidsvinding. Als die geest sommige zaken openbaart en ons leert die te controleren door onderzoek, en andere punten de ontdekken door onderzoek, is de rationele houding dat ook te doen.