Geloof

We hebben het eiland doorzocht, en de verschillende gebieden gevonden waar de schat wel of niet zou kunnen liggen. Nu wordt het tijd de landkaartverkopers te benaderen, en te kijken waar die hun kruisjes op de kaart zetten, en die plaatsen te onderzoeken waar een landkaart een kruisje heeft op een plaats waar volgens ons onderzoek inderdaad de schat zou kunnen liggen.

((Hier dienen nog veel meer mogelijkheden toegevoegd te worden, inclusief de optie dat allen het verkeerd hebben, en de schat ergens ligt waar niemand een kruisje heeft gezet.))

Het bestaan van andere geesten brengt ons tot de gedachten van die andere geesten, en stelt ons daarmee al meteen voor een raadsel: waarom hebben die geesten zo veel verschillende wereldbeelden? Deze apologetiek is geschreven juist omdat — welk wereldbeeld ook het juiste mag zijn — de overgrote meerderheid van de mensen dat juiste wereldbeeld niet aanhangt.

Tot nog toe hebben we enkel vanuit ons eigen verstand geredeneerd, en hebben ontdekt dat er een almachtige, goede transcendente geest moet zijn, die we redelijkerwijs als God kunnen aanduiden, en die Zich aan ons bekend heeft gemaakt. Dat betekent een controlepunt voor ons denken, want dat bekendmaken moet ook feitelijk gebeurd zijn. We zullen die feiten derhalve moeten vinden, en degelijk op betrouwbaarheid controleren.

In zekere zin vormt deze serie vragen het spiegelbeeld van de eerdere vragen: daar zochten wij naar God (zonder eerst nog te weten of het een god was die we zochten); hier zoekt God ons.

De opties ((Inmiddels zijn er meer. Deze opsomming is wellicht niet meer relevant)).

Naturalisme
Pantheïsme
Hindoeïsme
Boeddhisme
Deïsme
Judaïsme
Christendom
Islam

Specifieker doemt dezelfde vraag op als we denken over God.

Hoe is ongeloof mogelijk als God bestaat en wij a priori kennis van Hem hebben?

Islam
God laat sommigen in ongeloof leven.
Christendom
Mensen kiezen voor ongeloof tegen Gods wil.