Op pad!

En dan komt de belangrijkste stap: ook echt op pad te gaan. Duizenden mensen dromen van avonturen, kijken op kaarten, kopen een stoere uitrusting, lezen over andere mensen die avonturen beleven — maar komen zelf hun stoel niet uit, of maken hooguit een klein ommetje in de omgeving om dan weer gauw terug te keren in hun veilige huis.

Hopelijk ben jij uit ander hout gesneden, en ga je werkelijk op pad — niet een paar stappen, maar als een echte volhouder tot het einde toe. Nu zal blijken wie avonturiersbloed heeft en wie niet, of zoals onze voorouders het zeiden: daar zal duidelijk worden of je een Jan Couragie of een Jan Salie bent. (Sorry meisjes — onze voorouders dachten nog niet aan een Jannie Couragie of een Janneke Salie. Hier is jullie kans te bewijzen dat Jannie Couragie wel degelijk bestaat.) Hoe ver kom jij op het speurderspad?

Misschien wil je de tocht samen met een vriend of vriendin ondernemen, of zelfs met een groepje. Dan kun je elkaar scherp houden, discussiëren over de onderwerpen die je tegenkomt en over de vragen die je belangrijk vindt.