De geestelijke uitrusting

Op ieder blaadje van je multomap kun je ook schrijven waarom je staat waar je staat. Heb je goede argumenten voor je positie — en sta je dus stevig —, of sta je vrij wankel?

Op de voorkant van ieder blaadje, onder de vraag, schrijf je de argumenten die voor een bevestigend antwoord pleiten, en op de achterkant, onder je antwoord, de tegenargumenten.

In de loop van je speurtocht zul je steeds weer nieuwe argumenten en tegenargumenten tegenkomen, en zo groeit je uitrusting onderweg — want ook dat is iets moois: tenzij je dingen vergeet groeit je geestelijke uitrusting alleen maar: niets raakt ooit op. Wel kunnen dingen kapot gaan — een argument dat eerst overtuigend leek blijkt nu onjuist te zijn —, maar dan was dat argument altijd al onjuist, alleen wist je dat eerst niet, en nu wel. Ook dan ben je er dus op vooruit gegaan.

Ook zal ik in dit boekje steeds weer feiten aandragen die je kunnen helpen goed na te denken. En het resultaat van dat denken kun je dan weer in je multomap schrijven.

Als je dit serieus doet krijg je een waardevol boek, waaruit je ook veel over jezelf kunt leren. De dingen die je toegevoegd en doorgehaald hebt laten zien hoe je gegroeid bent in je denken — een soort denkdagboek. Vragen die jou veel bezig hebben gehouden zijn herkenbaar doordat je meer blaadjes nodig hebt gehad — voor sommige onderwerpen kun je zelfs een tabblad toevoegen. Als je ergens iets interessants leest over zo'n vraag kun je dat afdrukken, kopiëren, uit de krant knippen en inplakken op de juiste plek — of gewoon ouderwets overschrijven. De slijtage en vlekken op de blaadjes laten zien hoe veel je hebt nagedacht over ieder onderwerp, en het geheel vormt uiteindelijk een beschrijving van je geestelijke levenspad — net zoals je in een gewone GPS kunt terugvinden waar je in de leefwereld geweest bent, kun je in die multomap zien waar je in de denkwereld geweest bent.