Vrijheid en Veiligheid

Keuzevrijheid
Zonder meer leidt keuzevrijheid tot verantwoordelijkheid en verlies van veiligheid. Als ik zelf mijn pensioenvoorziening op moet zetten kan ik verkeerd kiezen (ik heb geen tijd grondig onderzoek te doen voor alle keuzen in mijn leven) en mijn zekerheid kwijtraken. Mijn voedsel kan ongezond zijn, de door mij gekozen school van lage kwaliteit, noem maar op. Ik draag dus een niet-gekozen verantwoordelijkheid die ik niet aan kan.
Keurmerken
Het bestaan van door de overheid gegarandeerde keurmerken kan deze veiligheid terugbrengen: zolang ik goedgekeurde keuzen maak ben ik veilig, maar ik heb nog steeds de vrijheid te kiezen voor andere opties. Ook kan ik kiezen een ander keurmerk te volgen.
Verstekkeuzen
Het systeem wordt compleet met verstekkeuzen: wie in het geheel niet kiest krijgt de volgens de overheid beste optie. Wie wil kan zich onderwerpen aan een ander verstekrégime, bij voorbeeld behorend bij een levensovertuiging. Wie nog meer vrijheid wenst kan individuele keuzen maken.

Het overheidskeurmerk dient zeer herkenbaar te zijn, zodat ook verstandelijk gehandicapten kunnen leren zich aan dat keurmerk te houden.