Hermeneutiek

De Bijbel krijgt betekenis voor ons leven door een trits interpretatietechnieken.

Exegese
Het bepalen van de betekenis van de gegeven tekst. Wat wilde de schrijver zeggen?
Hermeneutiek
Het bepalen van de tijd- en cultuurloze boodschap in die betekenis.
Homiletiek
Het vinden van de moderne equivalente betekenis van die boodschap.
Laten we een simpel voorbeeld nemen. In de Wet lezen we het volgende.
Deuteronomium 22:8
Wanneer gij een nieuw huis bouwt, dan zult gij aan uw dak een borstwering maken, opdat gij geen bloedschuld over uw huis brengt, als er iemand af valt.

Voor een naïeve lezer is de boodschap duidelijk: die zal als hij een huis laat bouwen een borstwering laten aanbrengen. Voor de meesten zal duidelijk zijn dat dat niet de bedoelde betekenis voor ons is.

Exegese
Uit cultuuronderzoek en archeologie weten we dat de huizen platte daken hadden, waarop van alles gedaan werd. Er bestond dus een reëel risico dat iemand van een onbeveiligd dak af zou vallen. Volgens deze tekst is de bouwer of eigenaar in dat geval schuldig aan de eventuele dood van die persoon.
Hermeneutiek
Binnen het kader van de Mozaïtische Wet gaat het hier om een te voorzien risico, dat met enige voorzorg te vermijden is. Wie nalaat dat risico te vermijden is schuldig indien een ongeval plaatsvindt. Het gaat specifiek om een val van een woning.
Homiletiek
Een val van een woning gebeurt bij ons het gemakkelijkst van een balkon, dus deze tekst zou kunnen betekenen dat we een balkonhek moeten plaatsen. Balkons zonder hek komen echter bij ons niet of nauwelijks voor, dus daarmee zou deze tekst voor ons betekenisloos worden. Daarnaast geldt die Wet voor ons niet. Wel echter geldt het volgende.
  • De Wet is een uitdrukking van Gods liefde — we kunnen Hem er beter door leren kennen.
  • De Wet is een voorbeeld voor ons leven.
  • (Nog af te maken)