Botanische sprokkelingen

Een verzameling wetenswaardigheden over planten.

Helaas zijn bij het omzetten van de tekst alle klemtoonaanduidingen weggevallen. Ik hoop die ooit weer aan te brengen.

Planten met eetbare bloemen
Broccoli, bloemkool, kruidnagel, artisjok, waterlelie.
Courgette (gefrituurd).
Daglelie (als voorafje frituren, roerbakken of vullen met roomkaas, roerei of ei met mayonaise).
Goudsbloem (als bittere garnituur op salade of gedroogd in plaats van saffraan).
Fuchsia, dahlia, viooltje, vlijtig liesje, knolbegonia (als garnituur op sla).
Vlier (schermen door beslag halen en frituren, of er wijn van maken).
Paardenbloem (de knoppen bakken).
Roos, lavendel, sering, anjelier (ijs smaak geven).
Oost-Indische kers (bloemen in salade). Ook: blad in plaats van waterkers, zaad inleggen als kappertjes.
Zoembevruchters — ongeveer 6% van de bloemplanten (22.000 soorten) kent florale sonicatie: het verschijnsel dat helmknoppen hun stuifmeel laten vallen als ze op de juiste frequentie (door bijenzoem) in trilling worden gebracht.
Kiwi
Aubergine
Tomaat