Botanische sprokkelingen
Een verzameling wetenswaardigheden over planten.
Helaas zijn bij het omzetten van de tekst alle klemtoonaanduidingen weggevallen. Ik hoop die ooit weer aan te brengen.
- Planten met eetbare bloemen
- Broccoli, bloemkool, kruidnagel, artisjok, waterlelie.
- Courgette (gefrituurd).
- Daglelie (als voorafje frituren, roerbakken of vullen met roomkaas, roerei of ei met mayonaise).
- Goudsbloem (als bittere garnituur op salade of gedroogd in plaats van saffraan).
- Fuchsia, dahlia, viooltje, vlijtig liesje, knolbegonia (als garnituur op sla).
- Vlier (schermen door beslag halen en frituren, of er wijn van maken).
- Paardenbloem (de knoppen bakken).
- Roos, lavendel, sering, anjelier (ijs smaak geven).
- Oost-Indische kers (bloemen in salade). Ook: blad in plaats van waterkers, zaad inleggen als kappertjes.
- Courgette (gefrituurd).
- Zoembevruchters — ongeveer 6% van de bloemplanten (22.000 soorten) kent florale sonicatieꜛ: het verschijnsel dat helmknoppen hun stuifmeel laten vallen als ze op de juiste frequentie (door bijenzoemꜛ) in trilling worden gebracht.
- Kiwi
- Aubergine
- Tomaat
- Aubergine