Criterium 1: de kenbron

In ons gesprek met Kapitein Diallel hebben we al een paar belangrijke dingen geleerd, die ons kunnen helpen bij het zoeken naar de schat.

  1. Ons denken zelf kan nooit zijn eigen betrouwbaarheid bewijzen. Als zekerheden bestaan moet dat komen doordat er een betrouwbare kenbron buiten ons denken bestaat.
  2. Een kenbron is niet zomaar betrouwbaar. We kunnen slechts iets weten als er een noodzakelijk correcte en noodzakelijk waarachtige kenbron bestaat.
  3. Als zo'n kenbron niet bestaat hebben wij geen enkele grond voor vertrouwen in onze rede; dan gaat de redenering van onze tegenstander op.

Dit zijn belangrijke punten, want nu hebben we een criterium, een herkenningspunt om de juiste plek voor de schat te vinden: in een denklandschap waar we zo'n kenbron niet aantreffen kunnen we de waarheid niet vinden, want daar kunnen we niets weten, dus ook de waarheid niet.

Neem dus rustig de tijd deze eerste vraag en het bijbehorend antwoord te doordenken.

((We zoeken dus een kenbron, waarvan we het bestaan in eerste instantie zullen kennen, niet weten. Die kenbron levert ons een wereldbeeld met wetenschap die ons de noodzakelijke juistheid van die kenbron in dat wereldbeeld laat weten. Ieder wereldbeeld dat ons zo'n kenbron niet biedt is onhoudbaar.))